EBEC

 

Az EBEC – (Euorpean BEST Engineering Competiton – Európa egyik legnagyobb mérnökversenye, ahol 32 európai ország 88 műszaki egyetemének több közel 4000 hallgatója versenyez évente. A verseny célja, hogy a hallgatók nemzetközi környezetben tehessék próbára önmagukat és próbálhassák ki az egyetemen megszerzett tudásukat. A versenyre négy fős csapatokban lehet nevezni, így a versenyzők kipróbálhatják magukat a csapatmunkában és a közös feladatmegoldásban is. A versenyen való részvételhez semmilyen előzetes felkészülés nem szükséges, a feladatot a helyszínen adjuk ki és a megoldást is ott kell megalkotni a nap folyamán.  A hangsúly a csapatmunkán, a probléma megoldó képességen, a gondolkodáson és az oldott, jó hangulaton van.

A versenyen két kategóriában nevezhetnek az érdeklődők:

Case Study: A csapatoknak megoldást kell találniuk egy való életből vett műszaki vagy management problémára. A feladat megoldása összetett, szükség van hozzá komplex problémamegoldó készségre és a kapott információk gyors feldolgozására. Az eredményhirdetés napján a csapatok angol nyelvű prezentációban mutatják be a zsűrinek a kidolgozott megoldást

Team Design: A verseny során a csapatoknak adott alapanyagokból kell elkészíteniük egy szerkezetet, mely megoldja a kiadott feladatot. Az építési idő lejárta után a csapatok az általuk készített konstrukciót leadják. Másnap angol nyelven mutatják be a zsűri előtt, hogy az általuk épített gépezet teljesíti a versenyen kapott feladat követelményeit.

 

 

Az EBEC-en három forduló során zajlik Európa szerte: az első fordulóban az EBEC Budapesten saját egyetemed diákjaival csaphatsz össze a második, regionális fordulóba való továbbjutásért.  A győztesek a regionális fordulón (az EBEC Centralon) Prága, Brno, Pozsony, Kassa és Veszprém legjobb csapataival mérkőznek meg. Az itt továbbjutó csapatokat pedig várja az európai döntő, az EBEC Final!